Credit ipotecar

credit ipotecar

Credit ipotecar

Creditele ipotecare se acorda pentru sume mari si pe termen lung, iar prin contractul de creditare incheiat intre banca si debitor se pune drept garantie un bun imobiliar.  Aceasta ipoteca este inscrisa in Cartea Funciara pana la rambursarea integrala a sumei.

Potrivit DEX creditul ipotecar este “forma de credit pe termen lung, acordat de o banca unor persoane (fizice sau juridice), in scopul construirii, achiziționării, reparării sau modernizării de proprietati imobiliare, in care creditul este garantat cu proprietațile imobiliare respective. “

Daca initial creditele ipotecare erau  produse exclusiv bancare, odata cu dezvoltarea pietei IFN-urilor ( institutiilor nebancare) acestea au dezvoltat propriile produse de acest tip.

Credit  imobiliar

Creditul imobiliar si creditul ipotecar sunt similare prin faptul ca in contractul de creditare persoana care solicita imprumutul garanteaza cu un bun imobiliar.

In cazul creditului imobiliar, la contractarea creditului pentru cumpararea, construirea, pentru renovarea sau utilarea unei case,  debitorul  garanteaza cu alt imobil decat cel pentru care se solicita sumele.

 

Credit ipotecar

Similar creditului imobiliar, pentru creditul ipotecar, in contractul incheiat intre banca si pententul care solicita imprumutul, se pune drept garantie un bun imobil, un apartament sau o casa. In aceasta situatie specifica debitorul garanteaza cu imobilul  pentru care solicita sumele.  Creditele ipotecare se acorda pentru achizitionare, constuctie sau renovarea unei case.

Credit de nevoi personale cu ipoteca

Creditele de nevoi personale cu ipoteca sunt credite care se acorda fara un scop nominal ca in cazul creditelor imobiliare. Exista solicitanti care contracteaza acest tip de credite pentru refinantarea altor credite, pentru  achizitia de obiecte mari sau investitii diverse.

Creditele de nveoi personale cu ipoteca sunt credite acordate pentru sume mari, care presupun o rambursare pe termen mediu si lung.

Avantaje, riscuri si conditii  ale creditelor ipotecare – imobiliare

 

Avantajele imediate ale creditelor ipotecare este posibilitatea debitorului de a contracta, imprumuta, sume mari necesare unor investitii majore, sume de care nu are cum sa dispuna in mod firesc prin lichiditati, numerar.  De asemenea, dobanzile, DAE indeosebi, percepute pentru creditele ipotecare – imobiliare sunt mai scazute fata de creditele ce nu implica garantii.

 

Marele  risc al debitorului este in cazul supra-indatorarii. Imposibilitatea de a plati ratele bancare aferente creditului imobiliar atrage riscul de a pierde imobilul pus drept garantie.

 

Creditorul solicita debitorului sa aiba un venit stabil, sa faca dovada ca a beneficiat de venituri si cu o perioada premergatoare creditarii, implicit o vechime neintrerupta in munca,  sa faca dovada imobilului pus garantie.  Bancile impun conditia ca solicitantul sa nu fie inregistrat cu credite restante.

 

Oricare ar fi scopul creditului, in cazul imprumuturilor in care exista garantie pe un bun  imobil, aceasta este inscrisa in Cartea Funciara.  Sunt credite care au, in general dobanda variabila si sumele de rambursat pot suferi majorari, iar solicitantul trebuie sa ia in calcul inclusiv varianta unor modificari subtantiale ale ratelor lunare.

Sursa foto: pixabay.com