Card de credit

Card de cumparaturi- Card de credit

Card de credit, asa numitul card de cumparaturi

 

Am ales sa scriem despre card de credit sau cardul de cumparaturi intrucat sunt instrumente bancare foarte cunoscute pe piata romaneasca. Prin acestea, beneficiarului i se pune la dispozitie o suma in cuantumul agreat de banca.  Este o suma pre-aprobata, in urma analizarii de catre banca a unui dosar de credit sau a veniturilor din salarii, in cazul overdraftului.

De ce este cardul de credit un card de cumparaturi?

Cardul de credit este conceput pentru plata cumpărăturilor direct la comerciant, în limita unei sume date. Altfel spus, cardul de credit este  un instrument financiar asemănător unei linii de credit dedicate persoanelor fizice și care are ca prim scop cumpărăturile direct la comerciant.

Desi pe piata romaneasca acest tip de credite a aparut relativ tarziu, a intervenit pe piata o cerere incredibila de credite de consum. Asa ca institutiile de finantare au largit paleta produselor de tipul card de credit in functie de aria de consum. Au aparut credite de consum pentru calatorii sau pentru bunuri, credite pe care le poti folosi local sau si in strainatate.

 

Beneficiile unui card de credit

Utilizand sumele cu echilibru si in scopul in care a fost creat produsul bancar, cardul dedit pentru cumparaturi aduce o multime de beneficii. In primul rand, cardul de credit permite ca posesorul  sa cheltuiasca la cumparaturi sume in limita linei de credit pe care sa le returneze, fara sa i se perceapa dobanda, in perioada de gratie la cumparaturile efectuate in magazine, cu plata cu cardul direct la comercianti.

In perioada de gratie, persoana are dobanda 0 si rate fixe. Bancile au conceput pachete din ce in ce mai complexe, pentru fiecare tip de card de cumparaturi acordand asigurari de calatorie gratuite, bonusuri pentru cumparaturi in anumit cuantum sau de la anumiti comercianti sau chiar fidelizarea prin oferte personalizate.

Primul avantaj pe care il considera posesorii de carduri de credit pentru bnevopi personale (cardurile de cumparaturi)  consta in faptul ca  pot cumpara diverse bunuri fara sa detina suma necesara, totusi sa nu plateasca dobanda.

 

Capcanele unui card de credit

 

Pe cat de folositoare sunt,  pe atat de important este pentru posesorul cardului de credit sa inteleaga ca aceste forme de credite sunt concepute in special pentru cumparaturi, asadar plata se va face numai cu cardul la comerciant. Retragerea de numerar de la bancomat sau cumparaturi zilnice in care achita sume mici, nu functioneaza in avantajul posesorului de card de credit pentru cumparaturi, percepandu-se comisioane care pot atinge pana la 50% din suma retrasa.  

 

De asemenea,  trebuie acordata atentie returnarii sumelor. Depasirea perioadei de gratie sau  achitarea unor sume lunare mai mici decat cele stabilite de banca poate atrage comisioane si dobanzi care sa faca acest tip de creditare dezavantajoasa pentru posesor.

 

Riscul este ca posesorul cardului sa nu considere sumele consumate, ca ulterior sa nu poata achita restanta in perioada de gratie ajungang la supra- indatorare si imposibilitatea de a achita creditul.

 

Sfaturi pentru posesorii de carduri de cumparaturi

  • Achizitionati un credit informat. Intrebati operatorul institutiei financiare orice aspect va ridica nelamuriri

  • Luati in considerare Dobanda Anuala efectiva (DAE), nu ratele lunare

  • Folositi cardul de cumparaturi  informat in magazine,  nu retrageti numerar de la ATM

  • Respectati perioada de gratie dupa cum a stabilit banca

  • Achitati plata conform graficului de rambursare

  • Analizati extrasele de cont lunar, pentru a realiza tipul de tranzactie mai costisitor

  • Nu va supra-indatorati!


Creditele sunt folositoare in societatea noastra, dar ca orice exces, cheltuielile in exces in acest caz,  va pot aduce un dezechilibru financiar.