Dobanzi IFN

Dobanzi (interest rate) IFN

Institutiile Financiare Nebancare (IFN) audiate la Senat pentru dobanzile practicate

 

Senatorul  PNL Daniel Catalin Zamfir, seful Comisiei Economice,  a audiat pesedintele ANPC, rezentanti ai asociatiilor IFN -urilor si ai Bancii Nationale cu referire la nivelul dobanzilor institutiilor nebancare din Romania.

 

Aceasta audiere nu este singulara, recent Daniel Catalin Zamfir a avut discutii recente pe aceeasi tema cu vicepresedintele BNR, Florin Georgescu.

 

Cresterea dobanzilor IFN trebuia reglementata inca din 2014

 

Potrivit oficialului roman ANPC ar fi trebuit sa opreasca cresterea dobanzilor la credite nebancare practicate de aproape toate IFN-urile din Romania inca din 2014.  Recent Banca Nationala a aprobat noi norme care reglementeaza ca incepand cu 1 octombrie anului curent,  IFN -urile capitalizeze de zeci ori mai mult creditele care se supun anumitor conditii reglementate de banca centrala.

 

In perioada 2008-2016, BNR a emis Institutiile Financiare Nebancare aproape 300 de sanctiuni si 120 de amenzi. In perioada mai 2017 – iunie 2017, ANPC a amendat IFN-urile cu 337 mii lei si a obligat instituti de creditare nebancare sa restituie clientilor sume percepute fara temei legal.

 

Potrivit presedintelui ANPC, Bogdan Pandelica, instutia pentru protectia consumatorilor a restituit creditorilor afectati pana la 500.000 lei si sume aferente creditelor in valuta. Totodata, Autoritatea Nationala penru Protectia Consumatorilor a intocmit  sapte ordine prin care solicita IFN-urilor sa opreasca practicile incorecte de creditare si sa modifice contractul de creditare.

 

Principalele sesizari ale clientilor la ANPC vizau comisioanele practicate de institutiile de creditare, politica de dobanda si penalitati, notificari.  Institutia indriduita sa apere drepturile consumatorilor a mentionat ca va supraveghea in continuare activitatea Institutiilor Financiare Nebancare.

 

Aceste masuri sunt luate in contextul in care creditele nebancare au ajuns la 10% din piata si sunt intr-o tendinta de crestere. Populatia continua sa ia credite de la IFN-uri datorita conditiilor mai relaxate de creditare pe care IFN-urile le practica, lipsa de birocratie, existand credite acordate online cu minim de efort.

 

Un aspect caruia clientii de credite trebuie sa acorde atentie este nivelul ridicat al dobanzilor IFN. Este cunoscut ca DAE practicat de institutiile de creditare nebancare poate depasi 120%.

 

Supraindatorare duce la inabilitatea de a returna credite. Contractati credite in mod informat!

 

Sursa: Bursa.ro

Foto: pixabay.com