Ce este Biroul de Credit?
Biroul de Credit (SA) este o societate comerciala ce are la baza 25 banci, actionare in structura companiei. Biroul de Credit s-a infiintat la inceputul anului 2004 ca entitate juridica cu scopul de a evalua informatiile de risc in domeniul bancar. Activitatea efectiva Biroului De Credit a inceput in luna august a aceluiasi an.
Aceasta organizatie a fost conceputa pentru a colecta si prelucra date referitoare la portofoliul de clienti al participantilor, companii bancare, pentru a intocmi analize in domeniul bancar, pentru scoring (sa uniformizeze criteriile de evaluare a clientilor) si sa ofere consultanta in domeniul financiar-bancar.
Ce face, efectiv, Biroul de Credit
Biroul de Credit este entitatea juridica de drept privat care colecteaza in format electronic informatii referitoare la rau platnici sau potentiali debitori de risc. Sistemul a fost dezvoltat in trei etape, in prima etapa informatiile de baza pe care Biroul de Credite colecta date despre persoanele care aveau intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile, despre entitatile fizice sau jurice care au comis fraude in relatie cu unul dintre membrii asocierii, declaratii inadvertente depuse de catre persoane juridice.
In ultima etapa de implementare a sistemului propriu, care a a avut loc in primul trimestru al anului 2009, Biroul de Credit a introdus un sistem de scoring, intocmit in baza unui sistem statistic international. Acest sistem de scoring reprezinta, de fapt o predictie cum isi va plati un client sau potential client urmatoarele rate. Fico Score intoarce aceste probabilitati sub forma unor cifre cuprinse intre 300 si 850. La ora actuala, prin acest sistem un raport de credit poate fi furnizat imediat.
Ce contine un raport eliberat de Birou de Credite
Un raport de credit contine alaturi de datele personale ale creditorului istoricul platilor creditelor pe ultimii 4 ani si scoringul despre am scris anterior. In rest, mai contine informatii despre principalul cont, modalitatea si sumele ce urmeaza a fi rambursate, detalii despre perioadele de intarziere si numarul de rate restante.
De asemenea, fisa mai curpinde datele angajatorului principal si ale girantilor, co-debitorilor sau, precum si eventuale persoane cu inadvertente.
Institutii de creditare alternative la care apeleaza romanii
In afara de bancile fondatoare, alte cateva institutii financiare nebancare au ales sa colaboreze cu Biroul de Credit pentru verifica istoricul de plata al debitorilor . Cum piata IFN-urilor este ampla, mai ales pe segmentul creditelor mici, romanii se indreapta catre acestea pentru imprumuturi rapide, care nu implica verificarea istoricul platilor la Biroul de Credit.
Achizitionarea creditelor fara o analiza prealabila, duce consumatorii in situatii de imposibilitate de plata si pozitia in care nu mai fac fata cheltuielilor. In iunie 2016, mai mult 750 mii de debitori inregistrau mai mult de 1 milion de credite restante.
Aceste cifre ar trebui sa provoace fiecare consumator sa contracteze credite in mod prudent si informat.
Surse: