Supraveghere creditare

Supraveghere credite

Ghid de supraveghere si guvernanta pentru produse de creditare, depozit si plata

European Banking Authority a elaborat GHIDUL PRIVIND MECANISMELE DE SUPRAVEGHERE ȘI DE GUVERNANȚĂ A PRODUSELOR, un ghid conceput pentru protectia clientilor de produse bancare, implicit credite.

Ghidul se aplica la nivel european si a intrat in vigoare pe 3 ianuarie 2017.

Scopul ghidului de supraveghere si guvernanta

 

Ghidul a fost creat de catre European Banking Authority pentru a stabili strategii si proceduri pentru a satisface obiectivele si caracteristicile pietei tinta, fara a se adresa consumatorilor individuali.

Ghidul reglementeaza modul in care “producatorii” concep si livreaza pe piata produsele specifice. “Producator ”, in sensul ghidului, este o institutie de credit, un creditor, o institutie de plata sau institutie emitenta de moneda electronica.

Produse in sensul ghidului sunt credite privind bunurile imobile, depozite, conturi de plati, instrumente si alte modalitati de plata, moneda electronica.

 

Producatorul si piata in sensul ghidului pentru produse de creditare, depozit si plata

 

Ghidul este conceput pentru ca producatorii, dupa cum au fost descrisi anterior, sa monitorizeze piata sa identifice produsele si cand este cazul sa le actualizeze. In crearea de produse (creditare, depozit, plata, moneda electronica) institutia trebuie sa tina cont ca de publicul tinta in sensul de a servi interesele si obiectivele si consumatorului, de a evita la minim efectele negative asupra acestuia si  de a nu intra in conflict de interese.

 

Producatorul (ie institutia bancara, de creditare, de plata, emitere moneda electronica), la crearea de noi produse, trebuie sa tina cont inclusiv de portofoliul  de produse existente, astfel incat o gama de produse similare sa nu afecteze consumatorul in decizia sa. produse similare poate  rpvoca un consumator sa nu ia o hotarare deplin informata.

Inainte de a fi puse pe piata noi produse, institutia trebuie sa se asigure, de asemenea, ca piata tinta are puterea financiara de a  le contracta.

 

De asemenea, producatorul trebuie sa revizuiasca periodic mecanismele de supraveghere si guvernanta ale unui produs, mecanisme care trebuie documentate si pastrate in scop de audit sau sa fie puse, la cerere, la dispozitia autoritatilor.

 

Testarea si monitorizarea produselor bancare, de creditare sau de plata

 

Producatorul ( in sensul ghidului) trebuie sa testeze diverse situatii, inclusiv cele de criza,  inainte de lansarea unui produs (de creditare, intrumente de plata, emitere moneda existenta etc), la modificarea esentiala a acestora sau la lansarea lor pe noi piete.

 

Ulterior,  acesta este obligat sa monitorizeze daca acestea corespund nevoilor si intereselor consumatorilor si sa intervina atunci cand este nevoie pentru a remedia o situatie care nu este potrivita pietei tinta.


Sursa foto: pixabay.com