Informatii despre credite

Credite informatii generale. credite bancare Credite nebancare

Despre credit -Informatii generale

Ce este creditul ?

Creditul consta intr-o relatie contractuala intre o institutie financiara si o persoana fizica sau juridica, in care creditorul (banca sau organizatia nebancara) se obliga sa acorde sub forma de imprumut, in anumiti termeni si pe o anumita perioasa, in timp ce debitorul (cel care beneficiaza de bani) se obliga sa restituie suma imprumutata, plus cheltuieli (comisione si dobanzi) percpute de creditor.

Pe masura ce nevoile de credite, de imprumut, au crescut, s-a dezvoltat o gama din ce in ce mai vasta de produse de creditare.

Partile implicate intr-un contract de credit

Creditorul

Este o institutie bancara sau nebancara, care functioneaza in baza unei autorizatii specifice si are dreptul de a acorda bani cu imprumut in acest mediu economic reglementat. In Romania,  institutia care avizeaza si  monitorizeaza modul in care  functioneaza institutiile bancare si institutiile financiare nebancare.

 

Debitorul

Debitorul este persoana (fizica sau juridica) care imprumuta sume de bani, in caza unui contract. Conform clauzelor acestuia debitorul isi asuma sa plateasca intreaga suma si comisioane si taxe percepute de banca, in calitate de furnizor de servicii.

Banii se achita in transe lunare, dupa un grafic stabilit de furnizor, iar neplata achitarii in timp a ratelor atrage dobanzi de intarziere pe care debitorul, beneficiarul banilor, le suporta.

Imprumutul poate fi luat de la oricare dintre cele doua tipuri de institutii, de la cea la care debitorul gaseste cele mai avantajoase conditii. Un element important pe care  solicitantul de credit trebui sa il urmareasca este Dobanda Anuala Efectiva ( DAE).

 

Responsabilitatile creditorului- debitorului

 

Creditorul se obliga sa acorde debitorului pe care cel din urma a contractat-o. De altfel, creditorul este cel care stabileste conditiile in care poate acorda imprumutul respectiv cu privire la venitul lunar, nivelul de indatorare al debitorului, documentatie necesara, timp de rambursare si alte aspecte, in functie de fiecare situatie in parte.

Debitorul se obliga sa returneze toata suma contractata, plus comisioanele si taxele aferente, conform termenelor  de returnare stabilite de institutia financiara (bancara sau nebancara). Ca un principiu de acordare al creditelor, suma pe care debitorul o poate obtine se raporteaza la veniturile eligibile pe care le poate documenta in relatia cu institutia de creditare.

 

Exista o gama variata de comisioane si taxe pe care institutiile bancare le pot percepe debitorului pe parcursul derularii unui contract de creditare: comision pentru analiza dosarului, comision de administrare lunara, comision de plata anticipata, comision de penalizare si altele.

Aspecte pe care creditorul trebuie sa le ia in calcul

 

  • Daca isi poate permite creditul si ratele lunare – aceasta implica nivelul de indatorare care difera la fiecare institutie de creditare in parte. Dincolo de nivelul de indatorare impus de banca, debitorul trebuie sa fie constient de sumele pe care le poate aloca pentru fiecare cheltuiala in parte, inclusiv ratele lunare.

  • Durata de rambursare a creditului – este de luat in calcul pentru dobanda finala.

  • Dobanda Anuala Efectiva – este criteriul prin care se stabileste rentabilitatea unui credit.

 

Creditati informati!